Etsi

Japanilaiset keittiöveitset. Ominaisuudet.

Japanilaisia keittiöveitsiä pidetään aivan oikeutetusti maailman parhaina keittiöveitsinä. Tuossa nousevan auringon maassa niiden valmistukseen sovelletaan vuosisatoja vanhoja metallintyöstömenetelmiä. Japanissa keittiöveitsiin suhtaudutaan hyvin kunnioittavasti. Sikäläisen kansanviisauden mukaan juuri veitseen kätkeytyy niin kokin sielu kuin sydänkin.

Japanilaiset keittiöveitset eroavat monella tapaa tavallisista eurooppalaisista veitsistä: ne ovat kevyempiä ja niissä on erityislaatuiset kahvat. Suurimmassa osassa japanilaisista keittiöveitsistä on yleensä sandwich-tyyppinen rakenne: keskiosa on hyvin ohut ja kova ja terän sivujen pinnoite pehmeämpi. Japanilaisten keittiöveitsien terät ovat kovempia kuin eurooppalaisten. Kun länsimaisten veitsien kovuus Rockwell-asteikolla on luokkaa 54–58 HRC, japanilaiset karkaisevat terät 60-62 HRC:n kovuuteen.

Kovan sydänosan ympärillä olevan pintakerroksen valmistukseen käytetään sekä plastisia teräslaatuja että damaskiterästä. Kestävät ja pehmeät kuvioidut pintakerrokset vahvistavat tasakoosteisesta ja yleensä runsashiilisestä teräksestä valmistettua keskikerrosta ja suojaavat sitä ruostumiselta.

Japanilaisia veitsiä voi liioittelematta sanoa partaveitsen teräviksi. Tämä selittyy niiden terän rakenteen erityisominaisuuksilla. Kun leikkaavan terän kulma eurooppalaisissa keittiöveitsissä on yleensä 15 - 25 astetta, japanilaisissa veitsissä terän kulma voi olla 10 astetta, joskus vähemmän, joskus enemmän. Tällöin viistoukset ovat ohuemmat leikkuusärmässä ja leikkuujälki ihanteellinen.


101 katselukertaa

ETUSIVU   

Helsinki, Suomi  © 2018 by Lammin Tuuli OY. Copy of materials or images prohibited by Law.

0